Verschillende weerkanalen hadden het voorspeld: in korte tijd zouden er vele regenbuien met bakken uit de hemel komen. Nou en dat hebben we geweten met z'n allen. De foto's van kapotte paraplu's waren niet aan te slepen op Facebook en de berichten over lekkages kwamen ook uit alle hoeken en gaten. Behalve dat zulke weersomstandigheden natuurlijk heel vervelend zijn voor de mensen die met hun tent op een camping staan, kunnen zulke weersomstandigheden ook van grote invloed zijn op het mobiele netwerk.

Met een netwerk dat bestaat uit meer dan 5000 antennelocaties verspreid over Nederland kunnen ook wij niet aan de gevolgen van onstuimig weer ontkomen. Denk maar eens aan hevige windstoten, flinke neerslag of tropische temperaturen. Door de enorme stortbuien van de afgelopen dagen is het team van ons Service Management Center (verantwoordelijk voor het monitoren van het netwerk) druk bezig geweest om meldingen van masten te coördineren. Het kan bijvoorbeeld voor komen dat de stroom uitvalt, maar gelukkig wordt dat opgevangen met onze noodstroomvoorziening. Hevige neerslag en wind kunnen ervoor zorgen dat de signalen tussen de masten in sterkte verminderen, waardoor verbindingen naar de centrale knooppunten verbroken worden. Dit klinkt allemaal heel technisch maar het komt erop neer dat je het in zo'n situatie als verminderde dekking ervaart.

In de meeste gevallen herstellen de verbindingen zich weer automatisch. Indien dat niet het geval is dan sturen we er een team op af. Schotelantennes die uit balans zijn gebracht door windstoten moeten dan bijvoorbeeld worden hersteld en dit geldt ook voor eventuele schade. Het in de lucht houden van antennelocaties is een complex proces dus het is van groot belang dat we op de hoogte zijn van eventuele weersveranderingen. De weersverwachting wordt daarom altijd goed in de gaten gehouden. Wanneer extreem weer is voorspeld worden de manschappen van het netwerk vooraf ingelicht. Door intensieve samenwerking binnen alle disciplines van onze afdeling Technology wordt de impact van het weer op ons netwerk en dus jullie ervaring geminimaliseerd. We hopen dat de regen, wind en hoosbuien morgen achterwege blijven! Voor diegene onder jullie die dit weekend naar een festival of de Nijmeegse vierdaagse gaan, we zullen duimen voor goed weer!

Wil je meer weten over netwerkgerelateerde onderwerpen, dan kun je hier terecht.