1 Juli zat ik zomaar ineens op Google+. Ik voelde me bevoorrecht want gezien de enorme stroom berichten over 'invites voor Google+' was ik blijkbaar een van de weinige in Nederland die al toegang had tot het nieuwe speeltje van Google. Gretig ben ik Google+ gaan ontdekken en dat voelde direct goed. 

Natuurlijk was het er nog erg stil. Niemand van mijn Twitter en Facebook vrienden was nog te vinden op Google+. Maar dat stoorde me nog niet want er was genoeg te ontdekken. Google+ zag er zo op het eerste gezicht erg goed uit. Vanaf de eerste kennismaking voelde ik me er direct thuis. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar vooral de grotendeels witte achtergrond en het relatief simpele uiterlijk sprak me erg aan. Omdat ik het liefst zou zien dat iedereen er al een beetje mee kan experimenteren, maar dat helaas niet het geval is, neem ik jullie alvast mee in de wondere wereld van Google+. Ik zal proberen zo beknopt mogelijk Google+ te beschrijven. Al wordt dat misschien wat lastig, want er is veel te vertellen...


Integratie met andere Google producten.

 • De online foto-dienst van Google, Picasa, is geïntegreerd in Google+. Dat werkt goed. Je maakt een foto met je Android toestel en je foto staat met 1 klik op Google+. Daarnaast kun je al je foto's die je al hebt staan op Picasa heel gemakkelijk delen op Google+. Zoals bij alle online diensten moet je wel even goed kijken welke foto's je wilt delen en met wie, maar als je dat eenmaal hebt ingesteld werkt het verder helemaal automatisch.
 • Uiteraard is ook de Google chatdienst GTalk geintegreerd in Google+. Je kunt direct vanuit Google+ een chat starten.
 • Vanuit het Gmail, Google Docs en Calendar scherm zie je direct of er nieuwe meldingen op Google+ zijn. Daarnaast kun je vanaf hier ook direct een nieuwe status update met de rest van de wereld delen. Handig.
 • Al je Google Contacten staan uiteraard tot je beschikking om direct mee te verbinden. In Google+ doe ja dat met behulp van Circles. Even wennen, maar ik vind het nu al erg prettig werken.
 • Voor op je telefoon is er al een Android app voor Google+ ontwikkeld. De iPhone app is onderweg en ik neem aan dat BlackBerry en Windows ook aan de beurt komen.


Wat is er nieuw?

 • Circles of Kringen
  Ik noemde ze al. Een Circle is een groep mensen waarmee je iets wilt kunnen delen wat anderen niets aan gaat. Neem bijvoorbeeld je familie, je collega's of je vrienden van de voetbalclub. Mensen kunnen in verschillende Circles zitten. Dat bepaal je helemaal zelf. Meer over Circles kun je hier lezen.
 • Hangout
  De absolute topper onder de nieuwtjes vind ik zelf. Het is een hele makkelijke manier om te video-chatten met je vrienden of je collega's in een conference call. De kwaliteit is prima en het is erg eenvoudig om een hangout te starten. Gewoon een keer doen, maar zorg wel dat je haar goed zit en dat je bent aangekleed. Meer over Hangouts kun je hier lezen.
 • Sparks
  Sparks zijn gebundelde artikelen rondom thema's/interesses. Google heeft alvast wat Sparks voor je gemaakt rondom bijvoorbeeld Mode, Fietsen, Films en nog veel meer. Als je erop klikt vind je meteen leuke informatie over het betreffende thema. Als jouw interesses er niet tussenstaan, dan maakje gewoon je eigen Spark. Ook dat kan. Meer over Sparks kun je hier lezen.


Wat mist er nog?
Google+ is nog erg nieuw en is dus ook nog lang niet uitontwikkeld. Sterker nog, er kan nog een wereld aan verbeteringen worden doorgevoerd. Zaken die we nu op Facebook heel normaal vinden, zijn op Google+ nog niet aanwezig. Google zal dus nog veel moeten investeren in het doorontwikkelen van Google+ om op hetzelfde niveau als Facebook te komen wat betreft standaard functionaliteiten. Een sociaal netwerk wordt alleen maar een succes als grote aantallen mensen het gaan gebruiken. En dat gaat pas gebeuren als mensen het een makkelijk, flexibele en vooral een leuke omgeving vinden.

Zo zullen er snel mogelijkheden moeten komen voor games. Een groot succes achter de groei van Facebook. Wie heeft er nog nooit (stiekem) op Farmville gekeken? Ook zal er nog veel gesleuteld moeten worden aan de mogelijkheid om berichten makkelijk te delen op je Google+ stream. Voor Facebook en Twitter zijn inmiddels talloze manieren voor het delen van online artikelen met je vrienden. Op Google+ is dit nog wat lastig. Er zijn al veel 'getruukte' oplossingen te vinden op internet, maar de massa zit te wachten op goede, niet getruukte mogelijkheden. 

De groei van Google+ gaat erg hard. In het weekend van 16 juli verwachten ze wereldwijd al ongeveer 20 miljoen gebruikers te hebben. Dat is natuurlijk al enorm veel, maar het is nog lang niet genoeg om een serieuze bedreiging voor Facebook te vormen. Google is echter groot genoeg om de afstand met Facebook snel kleiner te laten worden. Er zijn in ieder geval al mensen die aan het verhuizen zijn.  Op internet zijn al inmiddels al behoorlijk veel cartoons te vinden waar je mensen ziet overstappen van Facebook naar Google+. Interessant detail is trouwens dat Mark Zuckberg (je weet wel, de baas van Facebook) inmiddels degene is met de meeste followers op Google+. Overigens is Google+ niet alleen voor Facebook iets om in de gaten te houden. Er zijn ook veel speculaties dat Twitter en LinkedIn het moeilijk kunnen krijgen door de lancering van Google+. Mijn eerste indruk van Google+ is in ieder geval erg positief. Ik denk dat Google een pareltje in handen heeft. De tijd zal het leren, maar ik kijk ernaar uit om verder te experimenteren met Google+ :-)

En T-Mobile, wat gaan jullie doen?
Als het aan ons ligt starten we vandaag een Google+ bedrijvenpagina. Helaas is dat nog niet mogelijk. Op Facebook hebben de meeste bedrijven, en ook wij, al wel een Fanpage. Maar voor een pagina op Google+ moeten bedrijven nog even wachten. Dat is logisch want Google+ moet eerst gecontrolleerd groter worden.

Google zegt wel aan het testen te zijn met een beperkt aantal grote bedrijven. Uiteraard zijn wij ook erg benieuwd naar de mogelijkheden die wij als T-Mobile straks krijgen om met jullie van gedachten te wisselen en/of leuke acties te ontwikkelen. Misschien kunnen we dan wel heel makkelijk een Hangout starten met jullie zodat we elkaar recht in ogen kunnen kijken. Dat zou mooi zijn! Of denken jullie daar anders over en zien jullie bedrijven liever niet terug in omgevingen zoals Google+ en Facebook? Of juist wel en wat vind jij dan dat wij zouden moeten doen? 

Tot zover het kijkje in de wondere wereld van Google+. Voor degene die ook al op Google+ zitten, ik ben benieuwd naar jullie eerste bevindingen. Schroom niet om ze met me te delen. Ook als je het niet met me eens bent....  :-) 

Mocht je meer informatie willen over Google+, dan kun je een kijkje nemen op de volgende pagina's:

Google+ uitleg van Google zelf.

GoogleplusWorld van een groep enthousiaste Google+ gebruikers.

Goolge+ Info (Engelstalig)