Na het artikel ‘Beter bereik dankzij koeien; een koe van 10 ton!’ te hebben gelezen, vraag je je misschien af hoe het opbouwen en installeren van een COW (cell on wheels, of te wel; zendmast op wielen) nu precies in z’n werk gaat.

Het begint allemaal met het verstevigen van de bodem waar de COW op geïnstalleerd gaat worden. Een COW weegt namelijk ongeveer 10 ton, dus daar is niet ieder stuk grond zomaar tegen bestand. Een drassig weiland kan bijvoorbeeld iets verzakken als er een regenbui losbarst en er staat ook nog eens een ‘KOE’ op te ‘grazen’. Daarnaast is het in veel gevallen nodig om een extra generator te plaatsen om de tijdelijke zendmast van stroom te kunnen voorzien. 

Als deze voorbereidingen zijn getroffen en de tijdelijke zendmast uitgeklapt is, begint het echte werk. Er worden de verschillende zendunits en een straalverbindingschotel gemonteerd. Deze laatste maakt vervolgens het contact met een reeds bestaande mast via een zendstraal. Op die manier maakt de COW verbinding met het netwerk. Maar het afstellen van die straalverbinding is geen gemakkelijke klus. Het komt aan op enkele millimeters, en is daardoor ook echt nauwkeurig mensenwerk.

Wanneer de straalverbinding succesvol is opgezet moet de COW daadwerkelijk worden geïntegreerd in het bestaande netwerk. Dit is misschien wel de belangrijkste handeling want het zorgt ervoor dat je bellend ‘over kunt stappen’ van een bestaande zendmast naar de tijdelijke zendmast en andersom. Nu denk je vast “dit is toch zeker wel in een dagje geregeld?”. Dat lijkt wel zo, maar helaas blijkt het niet zo simpel te zijn. Het opbouwen en installeren van een COW neemt maar liefst één hele week in beslag!

Vanaf het moment dat de COW een onderdeel is van het netwerk, wordt ie 24 uur per dag in gaten gehouden door ons Netwerk Control Centre. Op deze afdeling werken mensen die de kwaliteit en capaciteit van het mobiele verkeer op het netwerk monitoren. Als een zendmast een storing heeft of er zijn teveel mensen die met hun mobiele telefoon van een bepaalde mast gebruik willen maken, signaleren zij dit als eerste. Belangrijke mensen dus!

Hoeveel mobiel verkeer kan een zendmast verwerken?
Een tijdelijke zendmast is erop gebouwd om tijdens evenementen grote aantallen gesprekken, sms’jes en internetverkeer te verwerken. Een COW kan wel 10.000 gesprekken, 20.000 sms’jes en 50 Gigabyte per uur aan en dat soms dagenlang! Helaas beschikt ook de grootste COW soms niet over voldoende capaciteit om al het mobiele verkeer tijdens het evenement te verwerken. Het is daarom zo dat ook wanneer er een COW geplaatst is je wel eens last hebt van sms’jes die wat later binnenkomen. Of dat je internetverbinding niet of erg traag werkt. Op zo’n moment helpt het om je telefoon even aan en uit te zetten of over te schakelen op het 2G/GSM netwerk. Dit laatste kun je doen onder “netwerkopties” in je instellingenmenu.

Er komt dus een hele hoop kijken bij het opbouwen en installeren van een COW. Maar wij vinden het belangrijk dat jij de hele zomer gewoon kunt delen met je vrienden. En daarom doen we er alles aan om dit mogelijk te maken. Benieuwd naar de evenementen waar T-Mobile deze zomer een COW plaatst? Hier een greep uit de eventkalender:

Awakenings, Lowlands, Parkpop, Mystery Land, Zwarte Cross, Pinkpop, Dance Valley, Welcome to the Future, Bavaria City Racing, KLM Open, Decibel Outdoor, Nijmeegse Vierdaagse en nog vele andere evenementen.